Aromatique -> https://filemonsfood.blogspot.hu/

A blog elköltözött! A továbbiakban itt olvashattok új recepteket: https://filemonsfood.blogspot.hu/

Karácsonyi csokoládékenyér

Végre beszerereztem, egy már régóta áhított konyhai eszközt. Nyár óta kacérkodtam a gondolattal, hogy veszek egy szilikonos sütőformát, amit most végre meg is tettem. Muffinoknál próbáltam ki előszőr, és szerelem volt első sütésre! Ezek után vettem meg ezt a dobozformát. Sütéskor apukám végig ült a sütő előtt és nézte, hogy mikor olvad el...persze nem olvadt. A kiborításnál árgus szemekkel figyelt, tényleg nem tapad-e. Ahogy a süti szépen kicsusszant, rámnézett, kis hatásszünet után közölte, hogy vegyek neki ilyen, meg olyan kuglóf és sütiformákat, mert hogy mennyire jó! És igaza van. Sok ismerősöm szerint sok egy kuglóf formáért 3-4000 Ft, szerintem bőven megéri az árát! (a bolt - stand, ahol pedig kapni lehet, a westendben, a Match környékén található)

Magát a sütit minden karácsonykor megsütöm, már 6 éve. Nálam ez a hagyomány. Főképp azért mert a klasszikus karácsonyi édességekben dió van, amire allergiás vagyok, másrészt mert nem szeretem se az aszalt gyümölcsöket, se a mákot. Ez a mandulában, csokiban bővelkedő csoda, pedig mindenki kedvence lett azóta... :)

Hozzávalók egy 30cm hosszú dobozformához:
20 dkg mandula
15 dkg étcsokoládé
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
6 tojás
12,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
20 dkg tortabevonó csokoládé

A mandulát finomra daráljuk, a csokoládét durva reszelőn lereszeljük. A vajat habosra keverjük, azután a cukrot lassan hozzászórjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat egymás után a vajas masszához keverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, a darált mandulával és a reszelt csokoládéval a habos masszához adjuk. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verünk és a rummal együtt beleforgatjuk a tésztába. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A formát jól kivajazzuk és zsemlemorzsával behintjük. Beletöltjük a tésztamasszát, a tetejét elsimítjuk és a sütő középső részére téve 1 órán át sütjük. Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Ha a pálcára még ragad a tésztából, akkor néhány percig tovább sütjük. A sütőben 10 percig pihentetjük, majd ráborítjuk egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. A vízgőzön felolvasztott csokoládét rákenjük a tetejére és az oldalára.

2010.12.24. 11:49 Aromatique

komment
karácsony csokoládé sütemény


 
süti beállítások módosítása